Saavutettavuusauditointi - miten Haltu sen tekee?

Nykypäivänä yhä useammat verkkosivut ja erilaiset ohjelmistot ovat saavutettavia tai vähintäänkin pyrkivät siihen, usein lainsäädännön ohjaamana. Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että kaikki digitaaliset palvelut – verkkosivut, sovellukset ja sähköiset asiakirjat – on suunniteltu ja toteutettu siten, että ne ovat jokaisen käyttäjän saatavilla ja käytettävissä, huolimatta heidän mahdollisista erityistarpeistaan.

Saavutettavuuden päämääränä on tarjota palveluita, jotka ovat selkeitä, helposti havaittavia ja ymmärrettäviä ja joissa navigointi on intuitiivista ja käyttäjäystävällistä. Tämä kattaa laajan joukon käyttäjäryhmiä, mukaan lukien näkö- ja kuulovammaiset, henkilöt, joilla on motorisia tai kognitiivisia rajoitteita, iäkkäät käyttäjät ja kielivähemmistöt.

Digipalvelulaki vie digitaalisia palveluita kohti saavutettavuutta

Saavutettavuuden rooli ohjelmistokehityksessä on kasvanut huomattavasti lähivuosina kun digipalvelulaki tuli Suomessa voimaan 2019. Lain piiriin kuuluvien digipalvelujen tulee täyttää laissa määritellyt saavutettavuusvaatimukset.

Saavutettavuusvaatimukset koskevat tällä hetkellä pääosin viranomaisorganisaatioita. Digipalvelulailla pyritään tehdä saavutettavuuden huomioiminen osaksi normaalia toimintaa julkisella sektorilla, joka tulisi ottaa huomioon kaikessa verkkosisältöjen ja -palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa.

Digipalvelulaki on laajenemassa koskemaan kuitenkin yhä useampia digitaalisia palveluita, kuten verkkokauppoja. Digipalvelulaki sisältää kolme vaatimusta, jotka sen piiriin kuuluvien verkkosivujen ja mobiilisovellusten tulee täyttää:

  1. Palvelun ja sen sisältöjen tulee täyttää saavutettavuusvaatimukset vähintään A- ja AA-tasolla.

  2. Palvelun ja sen sisältöjen saavutettavuus tulee arvioida ja saavutettavuuden tila ja sen mahdolliset puutteet esitellä saavutettavuusselosteessa.

  3. Palvelun tulee sisältää sähköinen palautekanava käyttäjille saavutettavuuspalautteen jättämistä varten. Palautteeseen tulee vastata maksimissaan 14 päivässä.

Olemme kirjoittaneet myös selkokielisen artikkelin digipalvelulain laajenemisesta otsikolla Digipalvelulaki laajenee verkkokauppoihin ja muihin kuluttajapalveluihin.

Voit lukea varsinaisesta laista lisää Finlexin sivuilta: laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.

Saavutettavuusauditoinnilla kartoitetaan ongelmakohtia

Saavutettavuusvaatimusten myötä on syntynyt myös tarve ymmärtää kuinka hyvin olemmassaolevat sivustot ja ohjelmistot täyttävät nämä vaatimukset, tässä saavutettavuusauditointi astuu kuvaan.

Saavutettavuusauditointi on olennainen osa digitaalisten palveluiden suunnittelua ja kehittämistä, ja se tarjoaa järjestelmällisen lähestymistavan palveluiden saavutettavuuden arviointiin. Tämä prosessi tarjoaa objektiivisen tarkastelun palveluiden käytettävyydestä ja saatavuudesta kaikille potentiaalisille käyttäjille, ottaen huomioon eri käyttäjäryhmät ja heidän erityistarpeensa.

Saavutettavuusauditoinnissa hyödynnetään erilaisia arviointitekniikoita, kuten automatisoituja työkaluja, käyttäjätarinoita ja toiminnallista testausta. Näin voidaan varmistaa, että arvioitava palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset vaaditulla tasolla.

Kuinka Haltu toteuttaa saavutettavuusauditoinnin?

Haltu hyödyntää saavutettavuusauditoinnissa käytetään sekä automaattisia että manuaalisia tapoja saavutettavuuden testaamiseen. Tällä lähestymistavalla varmistutaan, että testaus on läpikotainen eikä luoteta liikaa automaattisiin työkaluihin vaan käytetään myös asiantuntijoiden harkintaa käytettävyyden arvioinnissa.

Sisältöjen läpikäynti käyttäen saavutettavuustyökalua

Aloitamme saavutettavuusauditoinnin avaamalla verkkosivujen kaikki näkymät auki. Sen jälkeen käymme jokaisen näkymän läpi hyödyntäen saavutettavuustyökalua, joka kertoo, mikäli sivulta löytyy saavutettavuuspuutteita.

Saavutettavuustyökalu kertoo puutteista, jotka liittyvät esimerkiksi fonttien kokoon tai käytettyjen värien keskinäiseen kontrastiin. Näiden puutteiden tunnistaminen ja korjaaminen parantaa erityisesti näkörajoitteisten käyttäjien käyttökokemusta. Näiden tietojen lisäksi työkalu tarjoaa huomioita myös sivuston rakenteesta ja apuohjelmille, kuten ruudunlukijalle, tietoa jakavista tunnisteista. Näkymien saamat tulokset kirjataan ylös ja edetään seuraavaan vaiheeseen.

Sivuston testaus eri laitteilla

Tämä vaihe saavutettavuusauditoinnista tehdään täysin manuaalisesti, mutta jälleen verkkosivujen kaikille näkymille. Eri laitteilla testaaminen saavutettavuusauditoinnin yhteydessä ei tarkoita niinkään tietokonetta, tablettia ja puhelinta, vaan esimerkiksi pelkkää hiirtä, näppäimistöä tai ruudunlukijaa. Tällä pyritään siis arvioimaan kuinka helppokäyttöinen ja intuitiivinen sivusto on henkilöille, jotka hyödyntävät apulaitteita sivuston selaamiseen.

Mikäli saavutettavuutta ei ole perinpohjaisesti huomioitu verkkosivustolla, ilmenee se usein tässä vaiheessa, kun sivustoa ei selata kaikista tyypillisimmällä tavalla.

Sivuston toiminnan ja sisältöjen peilaus saavutettavuusvaatimuksiin

Pohjaten aiemmissa vaiheissa kirjattuihin huomioihin jokainen näkymä käydään vielä kertaalleen läpi manuaalisesti, arvioiden sisältöjä peilaten saavutettavuusvaatimuksiin.

Toteuttamalla tämän vaiheen manuaalisesti vielä aiempien vaiheiden jälkeen, haluamme varmistaa, että saavutettavuusauditointi on varmasti paikkansapitävä ja sivuston saavutettavuusvaatimusten täyttymisen taso saadaan kirjattua mahdollisimman tarkasti.

Saavutettavuusauditoinnin jälkeen luomme auditoinnin tulosten pohjalta saavutettavuusselvityksen, joka kokoaa yhteen auditoinnissa ilmenevät asiat. Tämän saavutettavuusselvityksen pohjalta laadimme asiakkaallemme saavutettavuusselosteen, josta käy ilmi, miten auditoitu kokonaisuus vastaa annettuja määräyksiä tai mitkä osat ovat määräysten osalta puutteellisia ja joita tullaan tulevaisuudessa korjaamaan.

Saavutettavuusseloste on digipalvelulain piiriin kuuluvilla sivustoilla pakollinen. Saavutettavuusselosteessa on esitelty sivuston saavutettavuuden tila ja sen mahdolliset puutteet. Meillä saavutettavuusarvioinnin viimeinen osa onkin virallisen saavutettavuusselosteen tekeminen. Olemme maininneet saavutettavuusselosteesta hieman tarkemmin täällä.

Yhteenveto

Saavutettavuusauditointi on olennainen osa digitaalisten palveluiden suunnittelua ja kehittämistä, jotta varmistutaan palvelun täyttävän saavutettavuusvaatimukset. Meillä Haltulla on myös palo parantaa yhdenvertaisuutta ihan jokaiselle, jonka takia saavutettavuus sekä sen parantaminen on meillekin tärkeää. Saavutettavuudella varmistamme, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päästä erilaisten palveluiden pariin sekä mahdollisuus yhdenvertaiseen käyttökokemukseen käyttäjästä huolimatta.

Saavutettavuusauditoinnin pohjalta palvelua voidaan kehittää entistä saavutettavammaksi sekä siitä saatuja tietoja voidaan hyödyntää myös saavutettavuusselosteen toteuttamiseen.

Huomioithan, että digipalvelulaki on laajenemassa myös verkkokauppoihin, jolloin saavutettavuuden huomiointi verkkokaupassa tulee olemaan pian ajankohtaista. Haluatko siis tehdä verkkokauppaasi saavutettavuusauditoinnin ja varmistaa yhä useammalle potentiaaliselle asiakkaalle sujuvan käyttökokemuksen tai ylipäätään mahdollistaa asiointi verkkokaupassasi?

Ota meihin yhteyttä, niin toteutamme teille saavutettavuusauditoinnin!