Laskentatehon ja datan määrä mahdollistaa tekoälyn todellisen hyödyntämisen

Tekoäly -käsite on ollut olemassa 1960-luvulta saakka. Onko käynnissä hype? Miksi tekoäly on ajankohtaista juuri nyt? Vastavirta-podcastin kuudennessa jaksossa näihin kysymyksiin vastaamaan on saapunut Antti Merilehto. Antti on Tekoäly - Matkaopas johtajalle-kirjan kirjoittaja, ja verkkoanalytiikkaan erikoistuneen Finch Finlandin maajohtaja.

Koska lupauksia tekoälyn mullistavista vaikutuksista on annettu vuosikymmenien ajan, on syytä aloittaa haastattelu kysymällä, että miksi asiat olisivat tällä kertaa eri tavalla? Onko maailma jo kypsä tekoälyn tuomalle tuottavuusloikalle?

“Meillä on paljon enemmän dataa, meillä on enemmän laskentatehoa ja meillä on kirjastoja, eli lähes valmiita malleja, joiden avulla hyödyntää dataa. Tekoäly on työkalu, jonka avulla me saadaan datasta viisautta esiin”, summaa Antti.

Tekoälyyn saattaa törmätä kuka tahansa ulkoilmaan astellessaan. Esimerkiksi poliisiautoissa rekisterikilven tunnistaminen tapahtuu tekoälyä hyödyntäen. Konstaapelin tietokone skannaa liikenteessä vastaantulevien autojen rekisterikilvet ja kertoo mikäli kuljettajaa on syytä käydä jututtamassa.

Miksi aiheesta kannatti kirjoittaa kirja?

Vajaa kaksi vuotta takaperin Antille tarjoutui mahdollisuus olla moderaattorina Slush-tapahtuman tekoäly-aiheisessa keskustelussa. Tästä innostuneena Antti alkoi seuraamaan aiheen ympärillä käytävää keskustelua kunnes hän tajusi, että ne konseptit, jotka Suomessa esiteltiin vuosi sitten uusina, olivat nyt vanhentuneita. Suomalaiselle päättäjälle ei ollut tarjolla kirjaa, josta selviäisi tekoälyyn liittyvät perusasiat. Antti päätti kirjoittaa kirjan.

“Sanon tämän täydellä rakkaudella. Tämä on niin yksinkertainen kirja, että jopa toimitusjohtaja ymmärtää tämän.” sanoo Antti.

Kenen kannattaa hyödyntää tekoälyä?

Jos olet parturi-kampaaja, jolla on maksupääte, niin et tarvitse tekoälyä päivittäisen liiketoiminnan tueksi. Sen sijaan harvassa on ne yritykset, joissa on enemmän kuin viisi työntekijää mutta ei kerätä dataa lainkaan. Aikoinaan kyläkaupan Ritva tiesi, että juhannusviikkoa varten täytyy tilata kolminkertainen määrä virvokkeita. Ritva tiesi myös sen, että ensi viikolla on Penan 50-vuotisjuhlat, ja on parempi leipoa unelmatorttu valmiiksi. Ritva tunsi kaikki ja siksi homma toimi. Mutta yritäpä tehdä sama Citymarketissa vuonna 2018.

Koko podcast kuunneltavissa soundcloudissa.

Mitä ihmiselle jää?

Mikä estää meitä Suomalaisia olemasta tekoälyn kärkiosaajia? Antti sanoo syyllisen olevan liiaksi polarisoitunut keskustelu.

“Tekoäly  tuhoaa kaiken, myös työpaikat. Tai sitten tekoäly tekee kaiken. Keskustelu on ongelmallista koska kumpikaan ei ole totta”, toteaa Antti.

Suomesta löytyy riittävästi esimerkiksi data-analyytikoita, joiden avulla uutta liiketoimintaa luodaan. Osaaminen ei ole pullonkaula.Sille, joka haluaa ymmärtää tekoälyn mahdollisuuksia paremmin, Antti antaa kolme yksinkertaista ohjetta.

  1. Ota seuraava askel ja ymmärrä perusasiat. Aloita vaikka lukemalla kirja tai mene yliopiston järjestämälle kurssille

  2. Mieti, että miten sinä voit hyödyntää tekoälyä omassa liiketoiminnassasi

  3. Aloita kokeilut äläkä tuijota liikaa vanhoja liiketoiminta-mittareita

Haluatko kuulla miten sinä voisit hyödyntää tekoälyä? Ota yhteyttä niin me kerromme!