Avoin lähdekoodi - mitä se on ja mitkä ovat sen edut ja haitat?

Me Haltulla hyödynnämme laajasti valmiita avoimen lähdekoodin ratkaisuja asiakasprojekteissamme. Tarjoamme avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämistä esimerkiksi kunnille ja valtion virastoille sekä kouluille ja muille oppilaitoksille.  

Siksi halusimmekin käsitellä avointa lähdekoodia aiheena - mitä se nyt käytännössä tarkoittaa ja mitä etuja ja haittoja avoimesta lähdekoodista ja sen hyödyntämisestä on ohjelmistokehityksessä. Aloitetaan tutustumalla avoimen lähdekoodin määritelmään.

Alla vielä nopeat pikalinkit artikkelin aiheen teemoihin:

Mitä on avoin lähdekoodi?

Avoimen lähdekoodin (eng. open source) ohjelmisto on ohjelmisto, jonka lähdekoodi on avoimesti saatavilla ja vapaa käytettäväksi, muokattavaksi ja levitettäväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoa, tarkastella sen lähdekoodia ja tehdä siihen muutoksia haluamallaan tavalla. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat yleensä ilmaisia tai maksavat huomattavasti vähemmän kuin vastaavat suljetun lähdekoodin ohjelmistot.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja käytetään laajasti erilaisissa kokonaisuuksissa. Niitä käytetään esimerkiksi käyttöjärjestelmissä, tietokantaratkaisuissa, verkkopalveluissa, pelimoottoreissa ja monissa muissa ohjelmistoissa.  Yleisesti käytössä olevia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on esimerkiksi koodikieli Pythonverkkoselain Mozilla Firefox, sisällönhallintajärjestelmä Wordpress tai vaikka 3D-mallinnusohjelmisto Blender. Nämä kaikki ohjelmistot ovat ilmaisia ja vapaasti hyödynnettävissä.

Avoimen lähdekoodin ohjelmiston tunnusmerkit

Oikeudellisesta näkökulmasta avoimen lähdekoodin ohjelmiston yhteyteen tulisi liittää vielä lisenssi, joka tarjoaa ohjelmiston käytön ja muokattavuuden yhteisön hyväksi. Näin ohjelmistoa voidaan varsinaisesti kutsua avoimen lähdekoodin ohjelmistoksi. Tätä pelkkä ohjelmiston koodin tarkastelun mahdollisuus ei tee. 

Tarkemmin ottaen avoimen lähdekoodin määritelmän tarjoaa avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämistä edistävä järjestö nimeltä Open Source Initiative (OSI). Tässä on OSI:n kymmenen avoimen lähdekoodin ohjelmiston tunnusmerkkiä:

  1. Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä.

  2. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana tai olla vapaasti saatavissa. 

  3. Myös johdettujen teosten luominen ja levitys pitää sallia.

  4. Lisenssi voi rajoittaa muokatun lähdekoodin levittämistä vain siinä tapauksessa, että lisenssi sallii erillisten korjaustiedostojen ja niiden lähdekoodin levittämisen. Voidaan myös vaatia, ettei johdettua teosta levitetä samalla nimellä tai versionumerolla kuin lähtöteosta.

  5. Yksilöitä tai ihmisryhmiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

  6. Käyttötarkoituksia ei saa rajoittaa.

  7. Kaikilla ohjelman käsiinsä saaneilla on samat oikeudet.

  8. Lisenssi ei saa olla riippuvainen laajemmasta ohjelmistokokonaisuudesta, jonka osana ohjelmaa levitetään, vaan ohjelmaan liittyvät oikeudet säilyvät, vaikka se irrotettaisiin kokonaisuudesta.

  9. Lisenssi ei voi asettaa ehtoja muille ohjelmille. Ohjelmaa saa levittää myös yhdessä sellaisten ohjelmien kanssa, joiden lähdekoodi ei ole avointa.

  10. Lisenssin sisällön pitää olla riippumaton teknisestä toteutuksesta. Oikeuksiin ei saa liittää varaumia jakelutavan tai käyttöliittymän varjolla.

Miten avoimen lähdekoodin ohjelmisto eroaa suljetun lähdekoodin ohjelmistosta?

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot eroavat suljetun lähdekoodin ohjelmistoista sen perusteella, kuinka niiden lähdekoodi on saatavilla. Suljetun lähdekoodin ohjelmistoissa lähdekoodi on yleensä piilotettu, eikä sitä ole saatavilla julkisesti. Ohjelmiston käyttäjät voivat käyttää kyseistä ohjelmistoa, mutta he eivät voi tarkastella sen lähdekoodia, muokata sitä tai jakaa sitä muiden kanssa.

Avoin lähdekoodi tarjoaa käyttäjilleen enemmän vapautta ja mahdollisuuksia ohjelmiston tarkasteluun, muokkaamiseen ja jakamiseen. Suljetun lähdekoodin ohjelmistot taas tarjoavat yleensä enemmän valmiita ominaisuuksia ja tukea käyttäjilleen, mutta ohjelmiston käyttäjät eivät voi muokata ohjelman lähdekoodia. 

Jos käytössä oleva ohjelmisto sisältää yritykselle tärkeitä liiketoiminnallisia puolia, ei sen lähdekoodia yleisesti kannata tässä tapauksissa asettaa avoimeksi. Tästä syystä esimerkiksi Microsoft ei varmastikaan tarjoa Micorosoft Office-pakettia avoimena lähdekoodina kaikille tutkittavaksi ja kopioitavaksi.

Avoimen lähdekoodin edut

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen suosio perustuu niiden moniin etuihin. Listaamme alle näitä etuja, mitä avoin lähdekoodi tarjoaa:

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttö on usein ilmaista

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat yleensä ilmaisia käyttää tai maksavat huomattavasti vähemmän kuin suljetun lähdekoodin ohjelmistot.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttö nopeuttaa usein ohjelmistokehitystä

Julkisesti hyödynnettävien avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntäminen ohjelmistokehityksessä mahdollistaa usein myös nopeamman tavan edetä kohti valmiimpaa tuotetta, kuin koodata itse kaikkea alusta alkaen. Tämän myötä ohjelmistokehityksen kulut voidaan pitää kevyempänä kuin täysin räätälöidyssä ohjelmistossa.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat usein laajan kehittäjäyhteisön

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ympärillä on yleensä laaja kehittäjäyhteisö, joka tarjoaa tukea ja ohjelmistopäivityksiä kyseisen ohjelmiston osalta.  Tämä mahdollistaa ohjelmistojen ajan tasalla pysymisen ja virheiden nopeat korjaukset. Suuri kehittäjäyhteisö voi siis tarjota tietoturvallisen ohjelmistokokonaisuuden, koska ohjelmiston tarkastelijoita voi olla lukuisia. Tällainen  yhteisö yleensä kattaa sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä, jotka kehittävät kyseisiä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

Avoin lähdekoodi tarjoaa läpinäkyvyyttä

Avoimen lähdekoodin kohdalla sinun ei tarvitse miettiä, että mitenköhän kyseinen ohjelmisto on valmistettu, koska lähdekoodiin pääsee käsiksi. Tämä edistää myös koodin laatua, koska huonolaatuista koodia ei haluta niin suurella todennäköisyydellä julkaista avoimeksi kaikille.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat yleensä räätälöitävissä täysin käyttäjän tai asiakkaan tarpeisiin

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat usein erittäin joustavia ja muokattavissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmisto voidaan räätälöidä ohjelmistokehittäjien toimesta tarkalleen käyttäjän tai asiakkaan tarpeisiin. Rajoitteena on usein vain ohjelmistokehittäjän oma kykenevyys ymmärtää, muokata ja kehittää olemassa olevaa ohjelmistoa.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat hyvän tavan oppia ohjelmointia

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat suosittuja aloittelevien ohjelmistokehittäjien keskuudessa, sillä niiden käyttöönotto on helppoa ja ne tarjoavat mahdollisuuden oppia ohjelmoinnin perusteita tutkimalla ohjelmiston lähdekoodia. Aloittelijalle tosin avoimen lähdekoodin muokkaaminen voi paikoittain olla haasteellista.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat toimittajariippumattomuutta

Avoimen lähdekoodin käyttö mahdollistaa myös toimittajariippumattomuuden. Asiakkaat voivat siis valita halutun ohjelmiston ja toimittajan erikseen, koska tuotettu ohjelmisto ja sen ylläpito ei ole sidottu juuri tiettyyn toimittajaan.

Avoimen lähdekoodin haitat

Vaikka avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat monia etuja, niillä on myös joitain haittoja tai haasteita. Listaamme alle myös niitä:

Avoin lähdekoodi altistaa tietoturvariskeille

Yksi merkittävä haitta on, että avoin lähdekoodi altistaa ohjelmiston tietoturvariskeille. Joten vaikka ohjelmiston lähdekoodi voi olla ison yhteisön tarkastelema, myös potentiaaliset hyökkääjät voivat tutkia koodia ja löytää mahdollisia haavoittuvuuksia. Tämä tarkoittaa, että avoimen lähdekoodin ohjelmistojen turvallisuuden varmistaminen vaatii erityisiä toimenpiteitä.

Avoimen lähdekoodin ohjelmiston kehitys voi olla hajanaista

Toinen haittapuoli on, että avoimen lähdekoodin ohjelmiston kehitysprosessi voi olla hajanaista, kun kehittäjien joukko on suuri. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ohjelmiston päivitykset voivat olla mahdollisesti hitaita, koska ohjelmiston kehitys voi suuresti keskittyä kehittäjäyhteisön aktiivisuuteen sen sijaan, että yksi selkeä taho hallinnoi tätä kehitystyötä. 

Avoimen lähdekoodin ohjelmisto vaatii ylläpitoa

Vaikka avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat ilmaisia hyödyntää vaativat niiden käyttö kuitenkin usein ohjelmiston lataamisen palvelimelle, jossa ohjelmistoa ylläpidetään. Tämä epäsuorasti silti lisää resurssitarpeita ylläpitoa kohtaan.

Edut (+) Haitat (-)
Ilmaisuus tai matalat kulut Ylläpidon resurssitarpeet
Joustava räätälöinti Ohjelmiston räätälöinti voi olla haasteellista, jos ei omaa teknisiä taitoja.
Läpinäkyvyys Tietoturvariskit
Nopeampi kehitystyö Hajanainen kehitysprosessi
Keskitytään usein tuotteen ulkonäköön ja sen fiilikseen. Keskittyy usein käyttäjän motiiveihin ja odotuksiin.
Laaja kehittäjäyhteistö
Oppimismahdollisuudet
Toimittajariippumattomuus

Loppusanat

Avoimen lähdekoodin käsite on tärkeä osa nykyaikaista ohjelmistokehitystä. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat monia etuja, kuten vapaan ja usein ilmaisen käytön, joustavuuden räätälöinnissä ja ajoittain myös laajan kehittäjäyhteisön tuen. 

Niiden käyttö on erityisen hyödyllistä aloitteleville kehittäjille, jotka voivat oppia ohjelmoinnin perusteita tutkimalla ohjelmiston avointa  lähdekoodia. Kuitenkin avoimen lähdekoodin ohjelmistot altistavat myös turvallisuusriskeille ja niiden kehitysprosessi voi olla hajanaista, mikä voi hidastaa ohjelmiston päivityksiä ja ylläpitoa.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat hyödyllisiä monissa projekteissa, mutta niiden käyttöönottoon ja ylläpitoon tulee suhtautua huolellisesti ja harkiten. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tarjoavat monia mahdollisuuksia, mutta niiden käyttöön liittyy myös riskejä, jotka tulee ottaa huomioon päätettäessä niiden käytöstä projekteissa.

Haluatko kuulla, että voisiko avoimen lähdekoodin hyödyntäminen olla mahdollista sinun kohdallasi? Ota meihin yhteyttä ja me kerromme, miten tämä voisi olla mahdollista.